Zakupy na Twitterze

12 lutego 2013, 12:20

American Express wprowadza usługę umożliwiającą dokonywanie zakupów na Twitterze. Wybrany towar można będzie zamówić pozostawając odpowiedni wpis. Technologia Amex Sync pozwala użytkownikom kart American Express na zsynchronizowanie ich z Twitterem



Klej wielokrotnego użytku

7 lutego 2013, 11:38

Japoński Narodowy Instytut Zaawansowanej Nauki i Technologii Przemysłowej (AIST) stworzył... klej wielokrotnego użytku. Organiczny materiał zapewnia łączeniu wytrzymałość rzędu 50N/cm2, czyli jego 1 centymetr kwadratowy jest w stanie utrzymać 5-kilogramowy ciężar


Jak wykorzystać prezent od wywiadu?

6 lutego 2013, 10:14

NASA zastanawia się, jak najlepiej wykorzystać dwa teleskopy szpiegowskie, przekazane agencji w ubiegłym roku przez US National Reconnaissance Office (NRO). Teleskopy nigdy nie były używane i znajdują się w Rochester w stanie Nowy Jork. To urządzenia klasy Hubble'a. Ich lustra mają średnicę 2,4 metra i charakteryzują się 100-krotnie większym polem widzenia


Lornetka rozpozna twarz

5 lutego 2013, 11:52

Należące do Marynarki Wojennej USA Space and Naval Warfare Systems Command ogłosiło podpisanie kontraktu na opracowanie technologii pozwalającej zintegrować system rozpoznawania twarzy z lornetką. Wojskowi chcą mieć lornetkę, która w świetle dziennym z odległości 100-200 metrów pozwoli na przeskanowanie twarzy, porównanie ich z bazą danych i zidentyfikowanie widzianych osób


Mleko lepsze od śmietany

4 lutego 2013, 11:03

Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości


Współczesna angielszczyzna to język skandynawski?

28 stycznia 2013, 11:56

Język angielski nie zapożyczył słów z języków skandynawskich. Sam bowiem jest językiem skandynawskim. Tak przynajmniej twierdzą profesor lingwistyki Jan Terje Faarlund z Uniwersytetu w Oslo oraz profesor Joseph Emmonds z Uniwersytetu Palackiego w Ołomuńcu


Trująca żywność

15 stycznia 2013, 19:02

Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów


Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy

15 stycznia 2013, 12:00

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.


Iomega zniknie z rynku

14 stycznia 2013, 18:38

Z rynku zniknie jedna z najbardziej znanych marek z segmentu przechowywania danych - Iomega. Firma została w 2008 roku kupiona przez giganta w tej branży EMC. Iomega znana jest z produkcji NAS, nagrywarek DVD czy zewnętrznych HDD


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy